Skip to main content

Ομιλητές

Θέμις Χριστοφίδου

Η Θέμις Χριστοφίδου είναι η Γενική Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τον Μάρτιο του 2018. Είναι πολιτικός μηχανικός με 35ετή εμπειρία στη διαχείριση στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αφού εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα για 15 χρόνια, εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκό Επιτροπή το 2001. Τα τελευταία 20 χρόνια κατείχε διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων και ως Γενική Διευθύντρια Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής, ως Επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου της Επιτρόπου Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας και ως Επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου της Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων. Η Θέμις Χριστοφίδου είναι απόφοιτος της σχολής πολιτικών μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών. Γεννημένη στην Αμμόχωστο της Κύπρου, μιλάει άπταιστα Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά.

Κυριάκος Κόκκινος

Ο Κυριάκος Κόκκινος υπηρετεί από την 1η Μαρτίου 2020, με Διορισμό από τον Προέδρο της Δημοκρατίας, ως Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Προηγουμένως, είχε διοριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ). Είναι διακεκριμένος επαγγελματίας σε θέματα τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών με μακροχρόνια διεθνή και τοπική υπηρεσία και εμπειρία σε ανώτατες θέσεις σε πολυεθνικούς οργανισμούς, όπως την IBM και PwC, με αντικείμενο στην Επιχειρησιακή και Τεχνολογική Στρατηγική για Ψηφιακό Μετασχηματισμό και στην Πληροφορική. Διετέλεσε Εκτελεστικός Διευθυντής και Συνέταιρος στην IBM Europe, με 30 χρόνια εμπειρίας στον Τομέα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Τεχνολογίας (Technology Consulting and Services Sector). Έχει λάβει πληθώρα βραβείων και διακρίσεων για επαγγελματική αριστεία, συμπεριλαμβανομένων «Business Leader of the Year Award, 2016» από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), και «Quality Leader Award» για το έτος 2015, από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Ποιότητας. Υπηρέτησε επίσης ως μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια διάφορων οργανισμών, όπως τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), τον ΚΟΤ, την Αρχή Λιμένων Κύπρου, το Συμβούλιο Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου και άλλους. Τα ακαδημαϊκά του προσόντα περιλαμβάνουν Executive MBA in Strategic Management από το Henley Management College (UK) και BSc & MSc in Electrical/ Computer Engineering από το New Jersey Institute of Technology (ΗΠΑ).

Γεώργιος Ζήσιμος

Ο Γεώργιος Ζήσιμος είναι μέλος της διευθυντικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης (European Training Foundation, ETF) στο Τορίνο της Ιταλίας. Είναι αρμόδιος για το πλαίσιο στήριξης προς πολιτικές εκπαιδευσης και κατάρτισης σε χώρες εκτός της ΕΕ. Προηγούμενα, 2010-2014 διετέλεσε σύμβουλος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας, Πολυγλωσσίας και Αθλητισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά την περίοδο 2008-2010 διετέλεσε μέλος της επιστημονικής επιτροπής για διαμόρφωση των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων της Κύπρου. Κατά την ίδια περίοδο συμμετείχε στις συνεδρίες του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας της Ελλάδας. Την περίοδο 2005-2008 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ. Δίδαξε σε δημόσια σχολεία στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δρ Παναγιώτης Κοσμάς

Ο Δρ Παναγιώτης Κοσμάς είναι Επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης στον ερευνητικό οργανισμό CARDET και εκπαιδευτικό προσωπικό στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο Δρ Κοσμάς κατέχει διδακτορικό τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Cyprus Interaction Lab του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, μεταπτυχιακό στις Παιδαγωγικές Επιστήμες (Universita Degli Studi Roma III – Ιταλία), μεταπτυχιακό στις Νέες Τεχνολογίες Μάθησης και Επικοινωνίας (ΤΕΠΑΚ) και Πτυχίο Κλασικών Σπουδών (Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ελλάδα). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις σύγχρονες μεθοδολογίες διδασκαλίας, την αλληλεπίδραση παιδιού-υπολογιστή, τη διδασκαλία και εκμάθηση γλωσσών και την ενσωμάτωση αναδυόμενων τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης. Ο Δρ Κοσμάς συνεργάζεται με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, προσφέροντας επιμορφώσεις σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους μάθησης σε θέματα σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες, τη διδασκαλία της γλώσσας και τη χρήση της τεχνολογίας στην τάξη. Διαθέτει εκτενή εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων έργων και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου

Η Δρ. Μιχαηλίδου είναι Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ινστιτούτο Εκπαίδευσης. Υπήρξε επί σειρά ετών εκπαιδεύτρια εκπαιδευτικών και ερευνήτρια, ως στέλεχος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Υπήρξε επίσης Προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας και Αξιολόγησης του Ινστιτούτου, καθώς και του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης. Είναι συντονίστρια πολλών ερευνητικών και ευρωπαϊκών έργων του Υπουργείου και είναι μέλος ομάδων εργασίας εμπειρογνωμόνων στην Ε.Ε. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συνδυάζουν τον ρόλο των εκπαιδευτικών στις ερευνητικές προσπάθειες και την έρευνα δράσης εντός του σχολείου, στην προσπάθεια προώθησης της επαγγελματικής ανάπτυξης και μάθησης των εκπαιδευτικών. Η Δρ. Μιχαηλίδου συμμετείχε ενεργά στην ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί βασικά ερευνητικά προγράμματα, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης για όλους.

Δρ. Έφη A. Νησιφόρου

Η Δρ. Έφη A. Νησιφόρου είναι Λέκτορας στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η Δρ. Νησιφόρου έχει διδακτορικό τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Δίπλωμα στην Τεχνολογικά Υποβοηθούμενη Μάθηση από το Πανεπιστήμιο Ουαλίας Τρίνιτι και Πτυχίο στις Επιστήμες της Αγωγής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις εφαρμογές της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή (HCI) και της εκπαιδευτικής νευροεπιστήμης στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη διαδικτυακών περιβαλλόντων μάθησης με την ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή συνέδρια και σε περιοδικά κριτών και έχει εξασφαλίσει Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Η Δρ. Νησιφόρου συμμετέχει ως αξιολογήτρια σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.